Víno aneb Nápoj, který neomrzí
Za všechno může kvasinka. Docela malá, obyčejná, ba přímo nepatrná a co dokáže za zázraky! Ne s použitím podvodů a intrik, ale svou prostou přírodní podstatou je schopna v moštu vylisovaném z vinných hroznů rozproudit chemické procesy, na jejichž konci vzniká alkohol a oxid uhličitý.
Zatímco kvasinky spolu s oxidem uhličitým opustí s pocitem dobře odvedené práce „scénu“, se vzniklým polotovarem se začnou dít divy. Na jejich konci se pak začínají objevovat produkty, která se označují jako stolní, zemské, jakostní, s přívlastkem, přírodní, mešní, košer, perlivé nebo šumivé. Pokaždé se však jedná o víno!
Historie
Bylo by asi přehnané tvrdit, že tento tolik opěvovaný a populární nápoj je starý jako lidstvo samé, ale už nás provází hezky dlouho. Jako u většiny „vynálezů“ hrála i v případě vína velkou roli náhoda. Pár zapomenutých hroznů zkvasilo v hliněných nádobách, někdo si toho při úklidu všiml, ochutnal a víno bylo na světě. První zmínky o existenci vína pochází z období před 14 000 lety možná trochu překvapivě z oblasti kolem Ženevského jezera a později od moře Kaspického. Skutečný obchod s vínem ovšem rozkvetl teprve v zemi egyptské a v antickém světě.
Dnes už je víno takřka celosvětovým fenoménem. Každá země, každý kraj se chlubí svými specifickými odrůdami, způsobem zpracování, variantami chutí, různými odstíny barev. Všechny se však člení do 4 základních skupin. Tedy buď mezi suchá, polosuchá, polosladká nebo sladká. Je úplně jedno, zdali se pak víno nazývá Ryzlink, Chardonnay, Tokaj či Cabernet. Pokaždé se však musí jednat o lahodný nápoj zpracovaný zkušenou a láskyplnou rukou vinaře.
Musíme si uvědomit, že víno, více než ostatní alkoholické i nealkoholické nápoje, máme spojené s chvílemi odpočinku, klidu, pohody a rozjímání. A takové okamžiky, zvláště ve společnosti někoho opravdu blízkého, si nemůžeme kazit něčím, co dokonale neuspokojí naše chuťové buňky a ve svém důsledku i naši duši a tělo.
Tekutý lék
Víno totiž není pouhý nápoj, víno je i lék. Právě u něho platí bohužel už dost zneužívané rčení, že kudy teče tudy léčí. Jeho kvalitou potěšíme nejen sebe, ale i naše tělo. Pomůžeme mu v boji proti kardiovaskulárním chorobám, cukrovce i v prevenci proti rakovinotvorným procesům. Malá sklenička každý den není projevem alkoholismu, ale ohledu k našemu tělu i mysli.
Dnes není problém nakoupit víno, horší je to najít kvalitní víno z Moravy. Nabídka je obrovská, ale rozpoznat levnou náhražku od kvality někde v obchodě je i pro odborníka takřka nemožné. Pro méně zasvěcené je scénář, který se všem přehrává při výběru, stejný. Etikety stejné, láhve stejné, barva taktéž.
Zkuste se zeptat tam, kde je víno každodenním chlebem, na vinoadestilaty.cz. I vyznavači kalného vinného moku si přijdou na své. Samozřejmě, jde o burčák!
Kromě poradenství můžete očekávat i široký sortiment vín i destilátů.
Foto: Pixabay.com – Jill111