Jak zužitkovat přebytečné letní ovoce
Často se stane, že stromy plodí mnoho ovoce. Takovéhle množství ovoce ale nejsme schopní zužitkovat běžným způsobem a ani není v našich silách vše zavařit. V tomhle článku se podíváme na to, jak takovéhle přebytky vhodně zužitkovat.
Uvaření sirupu a džemu
Na celém procesu vaření sirupu není vůbec nic těžkého. Vařením se navíc odstraní všechny možné bakterie. Jak na to? Stačí naši plodinu otrhat a omýt. Následně pak musíme ovoce lisovat. Některé plodiny se lisují snadno, u jiných musíme využít lisovacích náčiní.
Vhodné ovoce pro vaření sirupu jsou například maliny, které můžeme zabalit do látky a lisovat v ruce. Získanou šťávu přelijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme krystalový cukr a ochutnáme. Chuť by měla být sladká, stejně jako u jiných sirupů. Po oslazení přidáme želatinu. V poměru želatiny se liší sirup od džemu. Do sirupu staří přidat jen trošku želatiny pro mírné zahuštění. Do džemu je ale nutné přidat hodně želatiny, aby nám džem pěkně zhoustl. Pak už stačí šťávu vychladit. U džemu musíme počkat několik dní, než pořádně zhoustne.
Sirupe se dají i chuťově obměňovat a dochucovat. Můžeme do nich například přidávat med, výtažek z bezinky, nebo míchat více druhů ovoce. Mnohdy se dají vymyslet velmi pestré a zajímavé chutě.
Výroba pálenek
Výroba domácí pálenky není vůbec náročná. Samozřejmě samostatný produkt nebudeme pálit my, ale sběr ovoce a kvašení hmoty je čistě naše práce. Pálenku můžeme připravit z jakéhokoli ovoce. Nejčastěji jde o švestky, jablka a třešně. Každá pálenka má pak poměrně jinou chuť a aroma.
Naším úkolem je pouze ovoce nasbírat, rozmačkat a nalít do sudu. Sud nesmíme naplnit až po okraj, protože se do sudu nalévá ještě pár šálků vody. Takto připravenou hmotu promíchejte a přidejte na sud poklop. Hmotu nenechávejte na slunci, ani velikém teplu. Vhodná místa pro uložení sudu jsou například sklepy a chodby. Zkvašenou hmotu pak stačí odvést do nejbližší pálenice, kde Vám z ní připraví průhlednou pálenku.
Foto: Pixabay.com – Jill111